Barbara Houwers | Abstracte kunstenares

Barbara Houwers (l) en Nicky Huisman (r)

Art & Pictures on Tour #3 ~ op bezoek bij Barbara Houwers

In the Picture: schilderij ‘Serenity’, Barbara (l) en Nicky (r)

Toen ik het ruime atelier van Barbara Houwers in Hilversum binnenstapte was ik direct weer onder de indruk van het schilderij Serenity. ‘Weer’ omdat ik het al eerder had gezien maar dat was alweer een tijdje geleden, ik was vergeten hoe magisch dit schilderij in het echt is. De kleuren, vooral de blauwtinten, zijn werkelijk prachtig en de menselijke figuur is op de een of andere manier zo aandoenlijk.

Barbara begon haar carrière vers van de academie, de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht, bijna dertig jaar geleden. Stelt je eens voor hoe omvangrijk haar oeuvre moet zijn. Haar kunstwerken zijn te vinden in musea, particuliere collecties en openbare gebouwen over de hele wereld.

Het thema waar Barbara mee werkt is consistent: menselijke figuren. Meestal slechts één, soms twee of drie. Altijd abstract, alsof Barbara hun privacy niet wil schenden. Ze werkt op veel verschillende formaten en veel schilderijen komen in series. Meestal in ingetogen kleurtonen en soms experimenteert Barbara met frisse, felle accenten.

Onlangs nog herinnerde Barbara zich een balletvoorstelling die ze vele jaren geleden bezocht en die haar erg intrigeerde. De hoofddanser werd in een doos op het toneel gezet en trad alleen binnen die doos op, je zag alleen een schaduw. Dit concept heeft zich genesteld in haar onderbewustzijn en is waarschijnlijk de basis van haar fascinatie voor de menselijke figuur, het doek dat de doos voorstelt.

Persoonlijk vind ik het heel bijzonder dat Barbara in staat is een kunstwerk te maken dat mensen lijkt te verbinden met de menselijke figuren die ze schildert.

Geïntrigeerd? Aarzel dan niet om contact op te nemen.