Carpe Diem馃尰

Art & Pictures

Enige tijd geleden gaven we met een vriendengroep een persoonlijk tegeltje met een mooie spreuk erop cadeau aan聽iemand die een mijlpaal had bereikt. Ik ben gek op quotes en uitspraken, vandaar dat in ieder KunstBlog een nieuwe staat. Ik heb er in de loop der jaren veel verzameld en heb eindeloos getwijfeld welke ik op een tegeltje cadeau wilde geven. Uiteindelijk bleek er voor mij 茅茅n met kop en schouders bovenuit steken: Carpe Diem, Pluk de Dag. Eigenlijk is dit wat je iedereen toewenst en wat je iedereen gunt.

De uitdrukking Carpe Diem komt uit een gedicht van Horatius, een Romeins dichter die leefde van 65 tot 8 v贸贸r Christus. (!) 鈥楬oratius schrijft:聽Pluk de dag, zo min mogelijk vertrouwend op de volgende. Als ik het gedicht lees ~ de context waarin Carpe Diem wordt gebruikt ~ lijkt het erop dat de dichter indertijd bedoelde dat je zoveel mogelijk vandaag moet doen, je weet tenslotte niet of je er morgen aan toekomt. Je zou dit met wat fantasie kunnen vertalen naar; leef vandaag, leef nu. De opvatting 鈥榣even in het nu鈥 is precies het tegenovergestelde van de ontspannen Spaanse levenshouding Ma帽ana Ma帽ana, wat zoveel betekent als 鈥榤orgen weer een dag鈥 of 鈥榓lles wat je morgen kunt doen, doe dat vooral n铆et vandaag鈥;)
Tegenwoordig komen beide uitspraken denk ik min of meer op hetzelfde neer: geniet van de dag! In mijn beleving is Carpe Diem een belangrijke allesomvattende boodschap, een positieve manier van leven, net als het zwierige Franse Joie de Vivre, wat levenslust of levensvreugde betekent.

Mijn persoonlijke interpretatie van al deze Mediterrane wijsheden is wat ik jullie van harte toewens; geniet van het leven en omring jezelf met geluk (en kunst).

Tip: een (gepersonaliseerd) kunstwerk is uiteraard ook een prachtig cadeau voor een mijlpaal of een jubileum.
Note: ‘Geniet, maar drink met mate’聽is ook een uitspraak van Horatius:)

Er zijn nog enkele plekken vrij voor de rondleiding bij het Depot van Museum Boijmans van Beuningen op vrijdag 16 september van 13.45 – 14.45 uur.
De kosten zijn 鈧 7,50 p.p. voor de rondleiding en de entree van het Depot is gratis met een Museumjaarkaart. Mail je mij als je (weer) mee wilt? nicky@artandpictures.nl

Liefs, Nicky

Eigenaar Art & Pictures

Wild Flowers VIII van Ingeborg Herckenrath

Wild Flowers VIII

Wilde zomerse bloemen van kunstenares Ingeborg Herckenrath. Dit originele schilderij, acryl op linnen, is maar liefst 200cm x 120cm. Ook verkrijgbaar als Fine Art Print op ieder gewenst formaat.

Hope #pink

Hope #colour9

Colours of Hope聽is verkrijgbaar in maar liefst 16 tinten. De schets is afgedrukt op brushed aluminium en wordt naar wens met of zonder baklijst aangeboden. Een gedeelte van de opbrengst gaat naar de gemeenschap op聽Lombok.

No-073 van Michel Poort

No 73

Een beauty聽uit de serie Colourations van Michel Poort.
Uiteraard聽met liefde en passie gemaakt,聽dat zie je niet alleen, dat voel je ook. Michel: 鈥Ik ben 鈥 letterlijk en figuurlijk 鈥 een hartenmaker, die de wereld weer kloppend wil maken.鈥
Check ook zijn聽Monoshapes.

聽Don’t wait for inspiration, it comes while working聽

Henri Matisse

error: