Ingeborg Herckenrath | Expressieve kunstenares

Art & Pictures on Tour ~ Bij Ingeborg Herckenrath

Op de foto: schilderij Wild Flowers III, Ingeborg (r) en Nicky (l)

Zo leuk om kunstenaars persoonlijk te ontmoeten in hun eigen atelier en een inspirerend gesprek met ze te voeren. Ik hou van mijn werk en deel mijn enthousiasme graag.

Ik ben op bezoek bij Ingeborg Herckenrath.

Haar ruime atelier in een zonnige achtertuin in Brabant staat vol met kleurrijke doeken in groot formaat, twee belangrijke kenmerken van het werk van kunstenares Ingeborg Herckenrath. Sinds haar deelname aan het tv-programma ‘Sterren op het doek’ met Eva Jinek gaat de verkoop van haar doeken ‘sky high’. Het leverde haar ook opdrachten op; portretten ‘zoals die van Eva’ en daardoor heeft ze minder tijd om vrij werk te maken. Als ik echter haar atelier binnenkom, staat er een gloednieuw werk, de dag ervoor gemaakt: een gigantische Egyptische prinses van maar liefst 180 cm x 180 cm, een onderwerp dat in haar hoofd speelde sinds een bezoek aan het Egyptisch museum in Caïro. In dit werk paste ze andere kleuren toe dan gebruikelijk en probeerde ze nieuwe technieken uit om zichzelf te blijven uitdagen, want innoveren en zichzelf blijven ontwikkelen is niet alleen leuk maar ook heel belangrijk voor Ingeborg.

Persoonlijk houd ik erg van de elegante lijnen en vaak ingetogen blik in Ingeborgs portretten in combinatie met het expressieve, soms zelfs explosieve kleurgebruik en de grote formaten van de doeken. Er lijkt zelfs beweging in haar werk te zitten, het is heel dynamisch. Ik kan er eindeloos naar kijken. Ik ben een fan. Je moet er alleen wel ruimte voor hebben, de meeste kunstwerken zijn echt groot. Gelukkig heeft Art & Pictures ook Fine Art Prints in een oplage van 10 in meer gangbare formaten. Nog steeds erg ‘indrukwekkend’, geloof me.

Als ze een idee heeft, maakt Ingeborg vaak een schilderij in één dag af. Laag over laag waardoor er een mooie diepte ontstaat, soms aangevuld met teksten of knipsels. Dan weer brengt ze patronen aan die ze overschildert waardoor er een prachtig vervaagd effect ontstaat. Het resultaat is een zorgvuldig uitgewerkt plan waarin ze slim speelt met kleur, techniek en last but not least.. emotie.

Het schilderij Wild Flowers III op de foto is inmiddels verkocht. Hieronder vind je werk van Ingeborg dat nog wel beschikbaar is. Neem gerust contact met ons op voor informatie of inspiratie.