Saskia Kerkhoff

Saskia Kerkhoff

Saskia Kerkhoff | Dutch Look Photography

Fotograaf Saskia Kerkhoff (1962, Amsterdam) is zolang zij zich kan herinneren een beelddenker die analyserend door het leven huppelt. Ze laat zich verwonderen door de diversiteit van mensen en hun gewoontes en door deze beschouwingen krijgt zij altijd weer nieuwe ideeën.
Voordat Saskia voor de camera koos zette zij haar ideeën op doek en papier en aanvankelijk koos zij tijdens haar studie aan de Vrije Academie in Den Haag voor de autonome richting van de schilderkunst. Na haar derde studiejaar kwam Saskia in contact met een fotograaf die haar inspireerde om de camera te gebruiken voor beeldonderzoek. Al snel werd ze verliefd op de camera en besloot Saskia naar de Fotoacademie in Amsterdam te gaan. Hier leerde zij onder meer om ideeën en concepten autonoom vorm te geven.

Saskia is altijd op zoek naar inspiratie en haar ideeën voor vrij werk ontstaan met een grof, nog niet uitgewerkt plan. Ze gaat gewoon aan de slag met modellen en attributen en ziet wel wat er ontstaat. Dit is heel bevrijdend werken en het tegenovergestelde van Saskia’s dagelijkse werk waarin haar fotografie juist draait om snelle herkenning en/dus verkoopbaar beeld.
Tijdens het creëren van vrij werk is een autonome houding en handelen erg belangrijk voor Saskia. Alsof ze in een film zit die zij zelf regisseert en die even stil gezet wordt.
Inspiratie haalt zij uit clichés, gewoontes en gedragingen. Dit alles liefst met een nuchtere Hollandse knipoog. Saskia wordt beïnvloed door alles wat zij ziet, voelt en meemaakt met een grote liefde voor Nederland.

 

Nicky: Ik houd erg van de vrolijke knipoog in het werk van Saskia en haar originele, eigenzinnige houding in haar vrije werk. Welkom Saskia!